ROLLEI XF 35Een tijdje geleden stuitten we tijdens een kringloop-bezoek op een mooie analoge camera; een Rollei XF 35. William kijkt altijd of er iets leuks bij ligt zoals polaroids, rangefinders en andere oude camera's, naast de wegwerp-camera's die je maar al te vaak in de bak ziet liggen. De Rollei XF 35 is zo'n oude camera. Een rangefinder, waarbij je moet focussen door te draaien aan de ring op de lens. Eigenlijk zoals je dat tegenwoordig ook doet met een digitale spiegelreflex camera, maar het in plaats van een piepje en een rood stipje moet je schuiven met beelden! In het midden van je viewfinder zit een vierkantje met twee keer het beeld wat je voor je ziet. Door te draaien aan de focus-ring moet je ervoor zorgen dat de twee beelden elkaar exact overlappen, op dat moment weet je dat het scherp is. Tenminste...dat weet je pas na het ontwikkelen, dat is altijd de gok met oude camera's.

We wisten echt niet of de camera het a. zou doen, b. of het scherp zou zijn. Bovendien moest er een oud knoopcell batterijtje in die niet meer te koop is, maar met wat knutselen (en later een speciale batterij-adapter) kwam de lichtmeter tot leven. Een naald aan de rechterkant die zegt hoe licht het beeld is. Een essentieel punt om de camera de sluitertijd te laten bepalen, want alles gaat voor de rest automatisch.

Toen we begonnen te klikken was er geen verandering te zien op de teller die laat zien hoeveel foto's er nog over zijn op het rolletje. Ik had er weinig vertrouwen in. Maar William klikte rustig door. "Ach de teller zit misschien vast". Hij wilde het rolletje zo snel mogelijk vol schieten zodat we het konden ontwikkelen.

Dus zodra hij vol was gingen we gelijk naar de Hema. Waar op dat moment een boze vrouw voor ons stond die haar best humeur had meegenomen en de hel afvuurde op de kassajuf. "En ja, nu moet ik weer helemaal terug om de foto's op te halen, en dat kan niet want de kinderen dit...en dat...En jullie zouden het binnen twee dagen af hebben en ik heb verder geen tijd meer om het op te halen en...en...en" en zo ging het even door. Terwijl de kassajuf geduldig en beheerst reageerde liep de vrouw al scheldend weg "Ja, nou een FIJNE dag! grumble grumble". Na een diepe zucht van de kassajuf, ons tweetjes en alle andere aanwezige klanten bij de kassa konden we ons rolletje inleveren.

Twee dagen zou het duren, maar uiteindelijk op de 3e dag opgehaald. Stiekem wilde we hetzelfde tafereel uitvoeren als de boze vrouw bij het inleveren, maar onze foto's waren er (helaas) gewoon. De reden dat we het bij Hema lieten ontwikkelen was omdat je 3 rolletjes 35mm/kleinbeeld kan kopen en op de verpakking 3 coupons zitten dat de ontwikkelingskosten twv € 2,59 gratis zijn. Dus uiteindelijk kostte het ons ongeveer 5 euro voor 36 foto's.

Van William mochten we thuis pas kijken om de spanning op te bouwen. Op het overzichtje waar we wel op keken zagen we tenminste niet allemaal zwarte of allemaal witte foto's dus dat was al een goed teken. Eenmaal thuis aangekomen, het zakje zowaar opengescheurd en de foto's bekeken.

En wat een mooie foto's maakt dit ding! De kleuren, de ongelooflijke scherpheid (als hij goed gefocust is) en de scherpte-diepte (hoe blurry de achtergrond is ten opzichte van het onderwerp) waren gewoon fantastisch. Dat en het feit dat het gewoon een verrassing blijft tot je de foto's in handen hebt maken het analoog schieten met een oude camera zo leuk.

William is nu alweer bezig met zijn volgende 'project'. Laatst vond hij een mooie foto-tas MET inhoud! Lenzen, batterijen en een Olympus camera die werkt op zonne-energie. En het leuke is dat er al een rolletje in zat en de teller op 4 stond. Ik ben echt benieuwd wat er op die eerste 4 foto's staat!

To be continued...

PS: Sorry voor mijn boze gezichten; soms is boos kijken in de camera gewoon leuk hihi

12 opmerkingen:

 1. O my gosh! Mooie foto's! Ow, wow! Sorry hoor, ik kan wel uren doorgaan. Maar ze zien er echt tof uit. Vraagt om meer! Go!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihi wat leuk, een supercamera als je het mij vraagt ;) Wat een mazzel dat de foto's gelukt zijn! En de foto's zijn inderdaad prachtig. Bedankt voor je lieve comment meis, wens je nog een fijn weekend toe ♥
  Sabrina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ooh die foto's zijn echt leuk geworden! En je schrijft echt heel leuk in het Nederlands! ^^

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dus hij doet het echt, wat een verrassing!! En nog mooie foto's ook!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, echt mooie foto's. Niet gek voor een kringloopding!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's. Ik heb ook een Rollei xf35. Ik ben op zoek naar een batterijadapter. Waar heb je die gevonden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Arjan!
   Wij hebben een adapter gekocht via: battery.adapter@online.nl
   Groetjes Leonie

   Verwijderen
 7. Hoi,

  leuk om te zien wat voor enthousiasme jullie laten
  zien,dat gevoel heb ik nou ook met analoge camera's.
  de spanning en de verrassing, de onvoorspelbaarheid.
  Probeer eens halfkleinbeeld,olympus pen of olympus pen d,
  kleinbeeld:rollei 35,35s of rolleimatic,moeilijk om van de laatste een goed exemplaar te bemachtigen maar wel ontzettend leuk om mee te werken.
  Groet, en ontdek het zelf verder maar.........Will Pinxten........

  BeantwoordenVerwijderen